Numărul angajaţilor din administraţia publică a crescut cu aproape 8% exact la un an de la începerea crizei, an în care Guvernul Boc anunţa disponibilizări, îngheţări de posturi şi concedii fără plată în rândul angajaţilor din sectorul public, scrie vineri Ziarul Financiar, citat de Mediafax.
Peste 360.000 de salariaţi români au dispărut din statistici în perioada octombrie 2008- octombrie 2009, în timp ce numărul angajaţilor din administraţia publică a crescut cu mai mult de 26.000, arată date publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Astfel, numărul de angajaţi din administraţia publică era în luna octombrie 2009 de 360.000, faţă de 334.000 în octombrie 2008. Acest studiu privind numărul de salariaţi, publicat anual în aprilie, este mult mai detaliat decât raportările lunare, Statistica având nevoie de câteva luni de la colectarea datelor (în octombrie) pentru procesarea lor.
Cele mai mari scăderi ale numărului de angajaţi au fost înregistrate în sectorul industrial, majoritar privat, unde aproape 230.000 de angajaţi şi-au pierdut locul de muncă, şi în construcţii, unde s-a înregistrat cea mai mare scădere a efectivului de personal, de -17%, adică au dispărut 70.000 de joburi.
"Guvernul, ca orice alt angajator, a făcut şi în 2009 noi angajări din două motive: a avut nevoie şi a avut bani. Eu am susţinut încă de pe vremea lui Tăriceanu că avem un aparat de stat obez, bazându-mă pe o statistică comparativă simplă: în Polonia, de exemplu, numărul de funcţionari la mia de locuitori e de trei ori mai mic decât în România", spune Adrian Izvoranu, directorul general al Alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR).
Angajatorii din sectorul construcţiilor, unde lucrează în prezent aproape 350.000 de salariaţi, au fost nevoiţi să facă disponibilizări masive ca urmare a neîncasărilor la timp a creanţelor şi a lipsei de