O parte a gunoaielor de la Pata Rât vor fi selectate şi transformate în „rumeguş”, care se va folosi pe post de combustibil în procesul de producţie a cimentului. În timp ce firma de salubritate Brantner-Vereş se va îmbogăţi cu un leu pe metrul cub de deşeuri pe care le va vinde, clujenii vor scăpa de o mare parte a gunoaielor depozitate la Pata Rât.
Eugen Vereş, directorul companiei de salubritate, a bătut palma cu Ecovalor, companie care se ocupă cu managementul deşeurilor. Cea din urmă va cumpăra gunoiul aruncat lângă municipiu, pe care îl va transporta în judeţul Bihor, în localitatea Aleşd, unde compania deţine o staţie de tratare a deşeurilor solide. Ecovalor este interesată de deşeurile menajere uscate, sortate direct de la sursă sau într-o staţie de sortare.
Holcim va face ciment cu deşeurile clujenilor
La începutul lunii mai ar putea începe transportarea gunoaielor la staţia de tratare din Aleşd, în care Holcim şi Ecovalor au investit 4,3 milioane de euro. Instalaţia de tratare a deşeurilor solide constă într-o hală de stocare intermediară, instalaţie de mărunţire a deşeurilor, siloz de stocare temporară, instalaţie de dozare şi alimentare în cuptor a deşeurilor mărunţite.
„Întâi vom presorta deşeurile şi vom alege acele gunoaie care pot fi uscate, pentru ca mai apoi să ardă. De exemplu cartonul. Acestea vor fi transformate în rumeguş, care va fi folosit pe post de combustibil în producerea cimentului”, a explicat Laszlo Attila, reprezentantul companiei Ecovalor. El a adăugat că nu doresc arderea tuturor deşeurilor, ci doar a celor care nu pot fi reciclate.
„Cantitatea de deşeuri se va reduce cu 40%”
Gunoaiele depozitate pe rampa actuală de la Pata Rât aparţin administratorului, respectiv companiei Brantner-Vereş. Astfel, societatea poate face orice cu deşeurile, potrivit purtătorului de cuvânt al Consil