Compania Nationala a Huilei (CNH) a acumulat datorii de circa un miliard de euro, bani care nu vor fi recuperati niciodata, in prezent fiind cautata o solutie prin care firma sa poate fi inclusa intr-unul dintre cei doi giganti energetici, care vor fi infiintati la jumatatea acestui an, cu conturile curate.
"Nu se poate extrage huila din Romania fara subventii indiferent de tehnologie. Datoriile la CNH sunt in jur de un miliard de euro, iar acestea au devenit azi date statistice care privesc bugetele unor ani anteriori de guvernare. Nu se mai pot recupera niciodata. Legal sunt mai multe posibilitati, care includ chiar divizarea acestei companii, astfel incat ea sa intre fara datorii in companiile energetice", a spus Tudor Serban, secretar de stat in Ministerul Economiei.
In ceea ce priveste proiectul de la Rosia Montana, care are rezerve de 317 tone de aur si 1.600 de tone de argint, cantitati din care circa 80% pot fi aduse la suprafata, Serban spune ca Romania ar trebui sa fie interesata de o astfel de investitie. "Pana acum nu am avut o intalnire cu cei de la Rosia Montana Gold Corporation. Cred ca marea problema a acestui proiect a fost lipsa de vizibilitate din fazele initiale" a mai spus Serban.
Ungaria zice NU la Rosia Montana
Ungaria nu are incredere in tehnologia care ar urma sa fie folosita pentru extragerea aurului si argintului de la Rosia Montana, motiv pentru care se opune in continuare realizarii acestui proiect. "Decizia este, bineinteles a Guvernului Romaniei, noi avem numai o opinie, noi avem numai o teama pentru eventuale riscuri si pericole", a afirmat Füzes Oszkár, ambasadorul maghiar la Bucuresti.
Compania Nationala a Huilei (CNH) a acumulat datorii de circa un miliard de euro, bani care nu vor fi recuperati niciodata, in prezent fiind cautata o solutie prin care firma sa poate fi inclusa intr-unul dintre cei doi gi