Poemele secretarei
de Ştefania Mihalache, Editura Cartea Românească
„Poemele secretarei“ este un roman-avertisment adresat unei întregi generaţii – tinere, ambiţioase şi naive, uşor manipulabile de către cei care au făcut şi fac jocurile.
Andra, o fată frumoasă, poetă, Bamby, iubitul ei, Alex, patronul ei, şi Ling, un om de afaceri controversat, sunt prinşi în angrenajul lumii marketingului şi advertisingului, o lume a contractelor încheiate pe sume astronomice, unde valoarea fiinţelor umane se înscrie, după caz, la profit sau pierderi. Intrată în vârtejul lumii corporatiste, cu filozofia şi valorile ei proactive, pe care le îmbrăţişează cu naivitate şi entuziasm, Andra devine un obiect de schimb, o clauză vie la un contract dubios de publicitate.
Romanul Ştefaniei Mihalache are în vedere nu numai radiografierea valorilor corporatiste în versiunea lor standard, preluată de la marile corporaţii vestice, ci, mai ales, combinaţia adesea gregară, când nu de-a dreptul periculoasă, dintre acestea şi spiritul „descurcăreţ“, esenţialmente corupt, dâmboviţean. Cartea spune povestea unor experienţe care în România nu şi-au găsit drumul ficţional prezent deja în literatura contemporană central-est-europeană – acea literatură a tinerilor care au detectat repede falsurile din spatele sistemului corporatist primit la pachet şi potenţialităţile acestuia de a face victime.
„Ştefania Mihalache a scris cartea la care visează orice literat care încearcă să-şi păstreze sinele literar în lumea publicităţii, literat care se ascunde câteodată în costumul regulamentar al unei asistente drăguţe. O face cu aceeaşi fineţe din cartea ei anterioară, «Est-falia», şi cu ceva mai multă maturitate artistică. Ştie să prepare o poveste credibilă dintr-o reţetă în care sunt bine dozate şi umorul corporatist, şi tipurile umane clasice ale «domeniului», şi introspecţia pers