Guvernul nu are "nicio nelinişte" în privinţa deficitului bugetar pe anul 2009, în condiţiile în care rezultatul a fost validat de către oficialii Comisiei Europene, ai Fondului Monetar Internaţional şi al Comisiei Europene în discuţiile recente cu autorităţile române, a declarat premierul Emil Boc. El a răspuns astfel întrebat fiind la postul public de televiziune cum comentează cifrele anunţate, joi, de Eurostat, conform căruia România a înregistrat un deficit bugetar de
Guvernul nu are "nicio nelinişte" în privinţa deficitului bugetar pe anul 2009, în condiţiile în care rezultatul a fost validat de către oficialii Comisiei Europene, ai Fondului Monetar Internaţional şi al Comisiei Europene în discuţiile recente cu autorităţile române, a declarat premierul Emil Boc.
El a răspuns astfel întrebat fiind la postul public de televiziune cum comentează cifrele anunţate, joi, de Eurostat, conform căruia România a înregistrat un deficit bugetar de 8,3%.
Premierul a arătat că România şi–a respectat angajamentul unui deficit bugetar de 7,3% în 2009 şi a amintit că deficitul bugetar este calculat după formule diferite la nivelul FMI şi, respectiv, al CE.
România a avut anul trecut al optulea deficit bugetar din Uniunea Europeană ca procent din PIB, după metodologia ESA95, dar se numără printre statele membre cu cele mai reduse niveluri ale datoriei publice, se arată într-un comunicat al Eurostat.
Astfel, în 2009, statele membre cu cele mai mari deficite bugetare ca procent din PIB, după metodologia ESA95, sunt Irlanda (14,3%), Grecia (13,6%), Marea Britanie (11,5%), Spania (11,2%), Portugalia (9,4%), Letonia (9%), Lituania (8,9%), România (8,3%), Franţa (7,5%) şi Polonia (7,1%).
Preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, a declarat, joi, că este îngrijorat cu privire la creşterea deficitului bugetar în România, subiect despre care a discutat în