De douazeci de ani sufera de o boala grava si nimeni nu i-a gasit tratamentul. Dimpotriva, starea i se agraveaza an de an. Vorbim despre sistemul medical din Romania, unul dintre cele mai mari mistere postrevolutionare: de ce, in ciuda fondurilor alocate, serviciile sunt din ce in ce mai proaste, doctori tineri si buni pleaca din tara, iar pacientii sunt tot mai disperati? De ce mii de romani ajung sa-si caute salvarea peste hotare, preferind sa vinda si sa se imprumute, decat sa beneficieze de un sistem teoretic gratuit?
Rataciti printre hartii, inca neobisnuiti cu sistemele medicale ale altor tari, dar dispusi sa-l invete, cu genti pline de documente medicale si bagaje pregatite pentru internare, romanii pleaca sa se trateze in spitalele din strainatate. In tara, unii au primit verdictul final - incurabil - pe altii, sistemul romanesc i-a dezamagit crunt.
Sistemul medical austriac este considerat cel mai bun din Europa. Un sondaj facut recent printre localnici arata ca 86 la suta dintre ei sunt foarte multumiti de cum sunt tratati de medici. Vizitam unul din cele mai mari spitale din lume - AKH, din Viena. Numarul romanilor care se interneaza in aceasta clinica universitara a ajuns la 10 pe zi, la care se adauga cei veniti in sistem ambulatoriu. De ce cauta semenii nostri alinare in spitalele statelor din Uniunea Europeana? La inceput au fost doar citiva. De-a lungul anilor insa, numarul lor a crescut spectaculos. Astazi sunt cu miile si se inmultesc continuu. E vorba despre bolnavii Romaniei care, disperati ca nu mai gasesc sprijin din partea unui sistem medical pe care nimeni nu a reusit sa-l reformeze, se imprumta, vind ce au, fac credite si iau drumul Occidentului pentru a se trata. Gasesc acolo nu numai profesionalism si tratamente revolutionare, dar si o atitudine pe care in Romania am inceput s-o vedem tot mai rar.
AKH a devenit obiectiv