Consiliul Concurenţei va analiza licitaţiile trucate pentru a combate înţelegerile dintre firme care duc la creşterea preţuri-lor şi la subcontractarea lucrărilor de firme concurente. Consiliul Concurenţei (CC) a înfiinţat "Direcţia de Licitaţii Trucate", un departament specializat în investigarea firmelor participante la aceste acţiuni. Direcţia nou-creată urmăreşte stoparea înţelegerilor între firmele participante la licitaţii şi eliminarea contestării la nesfârşit a acestora, de unele "firme de apartament", înfiinţate special pentru tărăgănarea proiectelor.
"Am format un departament pentru licitaţii trucate. Nu am angajat oameni în plus, ci am făcut o reorganizare a Consiliului. Nu vrem să creăm o structură birocratică sau să ne suprapunem pe structuri deja existente. Guvernul deja este atent la licitaţii, la întocmirea caietelor de sarcini, la modalitatea de organizare a licitaţiilor, dar nu există o structură care să se uite la înţelegerile dintre participanţii la licitaţii", a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
CC VERIFICĂ DRUMARII
În perioada următoare, Consiliul va analiza structura pieţelor şi mecanismele de funcţionare pe piaţa energiei electrice, a lucrărilor de construcţii de drumuri şi autostrăzi, precum şi pe cea a producerii transportului, distribuţiei şi furnizării energiei termice în Bucureşti.
"Există trei instituţii ale statului care se ocupă de regulile licitaţiilor, nu există însă o preocupare pentru înţelegerile dintre firme, pentru că ştim de cazuri în care firmele se rotesc la licitaţii, fac aranjamente de genul te las pe tine să câştigi de data asta, câştig eu la cealaltă sau te las să câştigi, dar mă iei ca subcontractor. Aceste aranjamente reduc concurenţa şi sunt păgubitoare pentru stat", a afirmat Chiriţoiu.
El a spus că deja există un caz de astfel de