Datele publicate ieri de Institutul Național de Statistică (INS) arată o situație bizară. Într-un an de criză, în care Emil Boc a vorbit mereu despre restructurare și reduceri de cheltuieli bugetare, în administrația publică s-au făcut cu 26.000 mai multe angajări decât disponibilizări, pensionări etc.
Astfel, față de 334.000 de angajați în acest sector în octombrie 2008, în octombrie 2009 figurau 360.000 de angajați. În aceeași perioadă, numărul angajaților în sectorul privat a scăzut cu 300.000, se arată într-o analiză realizată de zf.ro.
Conform aceleiași surse, acest studiu privind numărul de salariați, publicat anual în aprilie, este mult mai detaliat decât raportările lunare, Statistica având nevoie de câteva luni de la colectarea datelor (în octombrie) pentru procesarea lor.
Ce arată aceste date?
1. Că reducerile din sectorul administrației publice au existat doar în declarațiile de presă.
2. Că partidul și-a plătit datoriile față de cei care l-au ajutat să câștige în 2008. Pe bani publici.
3. Că partidul și-a asigurat o masă electorală cât de cât mulțumită (atâta timp cât asupra sectorului privat nu putea avea niciun control) pentru alegerile prezidențiale.
4. Că șansele de a face reduceri acum în administrația publică sunt minime, pentru că ar trebui să lovească în propriul electorat.
5. Că angajații din sectorul privat sunt fraieri: fie au rămas fără locuri de muncă, fie muncesc mai mult pe aceeași bani sau chiar pe mai puțini, pentru ca partidul să poată să le plătească salariile celor care i-au votat și speră să-i mai voteze în continuare.
6. Că funcționarii publici pot să fie la fel de ineficienți și impertinenți în continuare, atâta vreme cât încă mai există niște fraieri care să le asigure veniturile.
Datele publicate ieri de Institutul Național de Statistică (INS) arată o situație bizară. Într-u