Monument istoric şi cultural deosebit de important, Biserica Albă din Baia a fost până nu demult un lăcaş unic în ţară. Recunoscută pentru faptul că nu avea pictură, atât în interior, cât şi în exterior, la iniţiativa unui ambiţios fiu al locului, cu mari eforturi financiare, lăcaşul a fost "decorat" cu picturi. Aprobarea lucrării, realizată de un pictor bucureştean, a fost dată de comisia specială de la Patriarhie ce se ocupă cu astfel de derogări!
Din august anul trecut, când a fost finalizată pictura, Biserica Albă nu mai este albă deloc. Nu mai este aceeaşi biserică lăsată de secole de Ştefan cel Mare. În ciuda acestui fapt, locuitorii din Baia spun că anul acesta "măreaţa operă" urmează să fie sfinţită cu mare pompă. Însă blazonul localităţii Baia, străvechi oraş medieval, este salvat de o altă ctitorie voievodală: Biserica "Adormirii Maicii Domnului".
Şi acest lăcaş este în renovare, are o pictură deosebită, din timpul lui Petru Rareş. Mai trebuie ceva bani, dar preotul paroh speră că recentele promisiuni ale preşedintelui CJ Suceava, Gheorghe Flutur, nu sunt apă de ploaie, aşa cum au fost cele ale ministrului Elena Udrea. "Noi, la Baia, suntem puţin frustraţi. Fondurile vin la nivel de judeţ şi prioritate au doar mănăstirile. Acum două-trei săptămâni, doamna Udrea a ajutat cu proiecte de mare valoare mănăstirile Suceviţa, Voroneţ, Dragomirna. Până acum, noi n-am primit ajutor.
Dl Flutur a trecut pe aici, mi-a promis şi a zis că ne vine şi nouă rândul anul acesta. Dacă mai rămâne o fărâmitură", spune Vasile Hrestic, preotul paroh al Bisericii Adormirea Maicii Domnului din Baia.
SIMBOL AL ISTORIEI, DISTRUS
Biserica Precista, cum i se mai spune lăcaşului, monument istoric şi arhitectural deosebit, este singura ctitorie medievală autentică în picioare. Şi nu reconstruită, cum este Biserica Albă, care a fost refă