Pentru cei care lucreaza mult in fata calculatorului sau au o slujba care nu implica miscare, statul pe scaun poate avea efecte nocive. Acest obicei se poate transforma usor intr-o afectiune, iar efectele se vad nu numai asupra kilogramelor in plus ci si in scaderea randamentului intregului sistem imunitar si metabolismului.
Persoanele predispuse acestui risc nu isi dau seama de multe ori de efectele pe care statul pe scaun il poate avea asupra lor. Un studiu al cercetatorilor americani a aratat ca stilul inactiv de viata creste considerabil riscul aparitiei diabetului, cancerului, bolilor cardiovasculare si obezitatii, informeaza webmd.com.
Un studiu paralel al specialistilor australieni a aratat ca fiecare ora petrecuta in fata televizorului creste cu 18% riscul contactarii bolilor cardiovasculare. "Oamenii sunt entitati in miscare, iar boala statului pe scaun este o capcana pe care nu multi o realizeaza", a spus cercetatorul australian James Levine.
De multe ori, avand o slujba care necesita multe ore de stat pe scaun, miscarea este evitata chiar si dupa orele de program. Obisnuinta si comoditatea sunt primele simtome ale bolii statului pe scaun, care te impiedica sa faci putina miscare in orele libere le care le ai.
Ai nevoie de multa vointa pentru a schimba stilul de viata sedentar in unul activ, in miscare, benefic pentru sanatatea ta. Nu este insa imposibil, daca vrei sa scapi de stres, sa fii lucid si sa ai un organism intarit si tonic. Analizeaza-te in fiecare zi de munca si vei realiza ca daca vrei sa faci miscare iti este la-ndemana sa faci simple exercitii fizice chiar si la locul de munca.
Poti incerca sa vorbesti la telefon din picioare sau facand cativa pasi in birou. Mai mult, poti renunta la cumparaturile online pe care te-ai obisnuit sa le faci si pur si simplu, la sfarsit de saptamana, dai