Asii medicinei romanesti
Medicina la nivel occidental
- Domnule profesor, conduceti o clinica in care zilnic se salveaza vieti. Cum se explica excelenta scolii de chirurgie din Timisoara?
- Timisoara a beneficiat mereu de medici de seama, care au marcat in mod pozitiv evolutia medicinii. Eu am venit din Bucuresti, format intr-o scoala de chirurgie cardiovasculara la fel de evoluata, cu o foarte bogata experienta. De obicei, atunci cand intalnesti oameni inaintati in experienta, este greu sa schimbi mentalitati, e dificil sa introduci in practica medicala tehnici noi, existand o naturala inertie spre conservatorism. Insa eu am intalnit aici un colectiv de oameni tineri, instruiti si foarte motivati sa poata evolua in aceasta specialitate, ceea ce ne-a permis sa lucram foarte bine impreuna. Avand in spate o bogata experienta chirurgicala si un bagaj de informatii noi, dobandite la diverse cursuri si congrese internationale, am reusit sa le implementez acestui colectiv tanar, cu reale tendinte de progres. Astfel se face ca, intr-un timp relativ scurt, dar care a presupus multe eforturi, am ajuns din urma centrele istorice de chirurgie cardiovasculara deja formate si chiar le-am depasit, aliniindu-ne la nivelul clinicilor occidentale - lucru constatat atat de colegii din tara, cat si de medicii veniti din strainatate, in vizite de lucru, care ne-au apreciat perfomantele pe care nu le au multe centre de chirurgie cardiaca din perimetrul exterior apropiat.
- Ce boli cardiovasculare se opereaza, cu predilectie, la institutul dvs.?
- In principiu, la noi se opereaza toata paleta de boli cardiovasculare. Alaturi de patologia uzuala, a adultului, dominata de bolile coronariene si valvulare, operam si patologia congenitala a copilului, inclusiv a copilului mic, ceea ce este mai rar in tara - o patologie complexa, dificila,