Autorităţile susţin că anularea adopţiei în cazul femeii din Deva, care a înfiat în 1999 o fetiţă fără a şti că are retard mintal, pare imposibilă din punct de vedere legal. Sursa: REUTERS
Odată parafată o adopţie, sunt şanse minime ca ea să mai fie desfăcută de mâna omului. Aceasta ar fi, pe scurt, reacţia autorităţilor în cazul mamei adoptive din Deva, prezentat de EVZ.
„Din punct de vedere legal, adopţia nu ar putea fi desfăcută, chiar dacă se dovedeşte, medical, că fetiţa adoptată în urmă cu zece ani avea retard mintal şi că medicii au păcălit-o pe mamă. Pe primul plan se pune interesul superior al copilului”, este de părere şeful Oficiului Român pentru Adopţii (ORA), Bogdan Panait.
Prezent la emisiunea „Evenimentele zilei”, de la B1 TV, oficialul a explicat că a nularea unei adopţii e permisă „doar în cazuri extreme” şi că, oricum, autorităţile nu susţin această variantă. Şi Theodora Bertzi, fost şef ORA, a declarat că „părintele adoptiv trebuie să-şi asume responsabilitatea creşterii copilului ca şi cum ar fi copilul lui biologic”.
Deocamdată, autorităţile hunedorene au dat asigurări că fata de 13 ani este într-un centru specializat, beneficiind de cazare, masă şi servicii de recuperare.
Povestea femeii din Deva, care a adoptat în urmă cu mai bine de zece ani o fetiţă dintr-un leagăn de copii fără a se cunoaşte handicapul sever al micuţei, a născut o întreagă dezbatere pe forumul evz.ro.
Mulţi dintre cei care au comentat articolul susţin că, în acest caz, interesul superior al copilului ar fi tocmai plasarea lui într-un centru specializat şi că statul ar trebui să-i ajute pe astfel de părinţi. Alţii au compătimit-o pe mamă, pentru drama prin care trece. Însă au fost şi voci care au mustrat-o dur pe femeia care a spus că vrea să renunţe la copil, pentru că nu îl mai poate îngriji.
R