Utilizatorii le urăsc şi le notează ca să nu le uite. Computerul nu porneşte fără ele şi cere, periodic, schimbarea parolelor. Un grup de experţi susţine însă că efortul e aproape inutil.
Nu există persoană care să utilizeze frecvent un computer şi care să nu fi uitat măcar o dată una din multele parole care i se cer. Pe lângă cea de „utilizator", de care e nevoie încă de la pornire, alte zeci de combinaţii de litere, cifre şi semne grafice sunt rulate zilnic prin creierul oricărui „internaut".
Vrei să citeşti o ştire? OK, trebuie doar să te „înregistrezi". Vrei să cumperi ceva de la un magazin online? Se poate, dar iarăşi trebuie să-ţi reciţi datele din buletin, ţi se dă un „username" şi, vrei - nu vrei, eşti pus să-ţi setezi o „parolă".
Administratorii de reţele se „luptă" cu ele zi de zi. Dar nu le pot evita. Parolele fac parte din filosofia sistemului de operare şi, în lipsa lor, ar fi haos. Cel puţin aşa ne lasă să credem oamenii de la IT, care rareori intră în detalii. Ei bine, iată că mai mulţi experţi de la Microsoft au analizat recent necesitatea schimbării parolei şi au decretat că tot acest ritual impus de sistemul Windows nu sporeşte cu nimic siguranţa utilizatorului, munca de a seta zeci de parole fiind, de fapt, o pierdere de timp!
Logic vorbind, nu era nevoie de nişte experţi ca să descopere un lucru evident. E limpede că, în cazul în care cineva care s-a străduit să afle o parolă o va folosi imediat şi, ca atare, schimbarea ei după câteva zile, adică atunci când computerul o impune, nu mai foloseşte la nimic. „E ca şi când ai crede că cineva ţi-a copiat cheia de la casă şi, după ce a obţinut-o, aşteaptă politicos vreo câteva săptămâni, înainte să te jefuiască, oferindu-ţi timpul de a-ţi înlocui broasca", comentează „Boston Globe".
Se cer prea multe date personale
Experţii angajaţi de Microsoft au calculat cât timp pi