(Raspuns pentru ZDROBA DIANA, F. AS nr. 905)
De mii de ani, obiceiurile alimentare ale copilului au fost determinate de mame. Insa, in ultimul secol, mass-media au o influenta tot mai mare asupra comportamentului nostru alimentar, si in primul rand, al copiilor. Nu uitati ca o alimentatie echilibrata si variata in copilarie nu este importanta doar pentru stadiul respectiv de dezvoltare, ci si pentru viata ulterioara de adult, iar o serie de boli cronice (de ex. obezitatea, diabetul, afectiunile circulatorii etc.), care se manifesta de-abia mai tarziu, pot fi cauzate de obiceiurile alimentare gresite ce s-au format in copilarie.
Din fericire, pentru dvs. nu este tarziu sa incepeti sa-i schimbati aceste obiceiuri baietelului. Spuneti ca refuza mancarea gatita. Nu aceasta este marea problema, pentru ca stiti ca prin procesare termica legumele si fructele isi pierd din valoarea nutritiva. Incercati sa-i introduceti fructe, mai intai in iaurt (pe care ati spus ca nu-l refuza, dar evitati sa-i mai dati Danonino si alte produse preparate industrial, din cauza compusilor nu tocmai sanatosi). Alegeti iaurturi simple, autohtone, cu fructe (banane, portocale, capsuni, cirese, visine, caise etc.).
Puteti sa incercati si cu salate de fructe, in ce combinatii credeti ca-i plac, dar nu uitati sa le prezentati cat mai atractiv, in castronele colorate si frumos garnisite. De asemenea, n-ar strica sa-i faceti friptura de pui la gratar, pe care sa i-o puneti la inceput intr-o chifla proaspata, cu salata verde, ardei gras, rosie etc., gen fast food, iar treptat sa i-o serviti in farfurie, cu garnituri de cartofi, piure sau natur, legume sote, atractiv aranjate. Bine ar fi chiar sa-i "sculptati" legumele - un om de zapada din trei ridichi, o floricica dintr-o rosie si un castravete etc., operatie la care se preteaza si alte alimente - oul fiert, salata boeuf etc. La