In ciuda crizei economice din ultimii doi ani, intreprinzatorii romani inregistrati in Italia sunt din ce in ce mai numerosi. Astfel, numarul firmelor infiintate de conationalii nostri s-a triplat in perioada 2005-2009, conform unui raport publicat sambata de CGIA Mestre, o asociatie a micilor intreprinzatori cu sediul in nordul Italiei. CGIA informeaza ca, la sfarsitul lui 2009, existau aproape 50.000 firme romanesti (mai precis, sunt inregistrate 49.854 de societati comerciale).
In ceea ce priveste numarul de firme, romanii sunt pe locul trei, inaintea elvetienilor (44.000 de firme) si a nemtilor (36.000). Pe primele locuri sunt marocanii si chinezii. Giuseppe Bortolussi, unul dintre responsabilii CGIA, a explicat proliferarea constanta a firmelor straine, chiar si pe timp de criza, prin faptul ca numarul de imigranti a inregistrat o crestere proportionala. „Multi dintre noii patroni au decis sa-si deschida o firma individuala, de servicii sau comert, iar altii si-au angajat proprii membri ai familiei”.
A fost confirmat, de asemenea, faptul ca cele mai multe firme deschise de romani sunt in domeniul constructiilor. Zonele geografice cu cea mai mare densitate de intreprinzatori romani sunt, conform Camerei de Comert din Milano, Lombardia (19%), Piemonte (18,7%) si Lazio (16,7%).
S-a calculat ca cele aproape 600.000 de firme straine de pe teritoriul italian asigura peste doua milioane de de locuri de munca. In ciuda crizei economice din ultimii doi ani, intreprinzatorii romani inregistrati in Italia sunt din ce in ce mai numerosi. Astfel, numarul firmelor infiintate de conationalii nostri s-a triplat in perioada 2005-2009, conform unui raport publicat sambata de CGIA Mestre, o asociatie a micilor intreprinzatori cu sediul in nordul Italiei. CGIA informeaza ca, la sfarsitul lui 2009, existau aproape 50.000 firme romanesti (mai precis,