Sculptează în spuma de lapte cu o croşetă şi învârt ceştile cănilor în aer. Peste două luni, trei români se vor întrece pentru prima oară la Campionatul Mondial de la Londra. Sursa: Codrin Prisecaru
Fac parte din strategia de marketing a localurilor, sunt o enciclopedie a cafelei şi atrag clienţii prin aspectul plăcut prin care servesc şi asortează ingredientele din ceaşca de porţelan. Pentru barişti (sculptorii în spumă de cafea), o cafea înseamnă boabe africane măcinate fin la expresor, eventual un sirop de mentă pentru decor şi arta de a folosi o croşetă în spuma de lapte pentru a modela figurine.
SUMARUL ARTICOLULUI Mondialul de pictat în cafeaIstoricul Campionatului Mondial de Barista
Petre Mareş şi Costin Târşoagă s-au întors săptămâna trecută de la concursul de barista de la Rotterdam, iar între 28 şi 30 aprilie se vor număra printre cei 22 de concurenţi ai primului campionat naţional de barista din România. Trei finalişti ne vor reprezenta, în premieră, la Campionatul Mondial de Barista de la Londra, din perioada 23-25 iunie 2010.
Cel mai vechi barist român are 13 ani la activ
Şi-au dezvoltat cultul cafelei prin antrenament: au studiat arborele de cafea, cunosc soiurile, folosesc numai produse de specialitate, care costă minimum 50 de lei în comerţ şi reprezintă calitatea A a boabelor, selectate la prima mână. Inventează reţete, sunt atenţi la orice detaliu şi lucrează mereu la semnătura de pe spuma de lapte de la suprafaţă.
Costin munceşte de 13 ani în branşă şi a fost primul român care a făcut un curs profesionist. „Baristul trebuie să ştie să accesorizeze o cafea, în special să o servească”, a declarat acesta. A reprezentat ţara de cinci ori la competiţiile din Las Vegas şi a văzut aproape toată lumea datorită show-ului pe care-l face în ceaşca de cafea. „Există nişte reguli de bază cu care începi.