1. Succesul inregistrat de "dreapta" maghiara in primul tur de scrutin al alegerilor parlamentare si, mai ales, locul trei obtinut de formatiunea extremista Jobbik, ingrijoreaza presa internationala, care vorbeste de posibile "derapari nationaliste". Intrucat Transilvania se afla pe lista oficiala a revendicarilor teritoriale, credeti ca bunele relatii romano-maghiare din ultima vreme se vor "acidula"?
- Din fericire pentru toata lumea, miza alegerilor nu a fost una nationalista, ci economica. Alegatorii unguri au dat un vot de blam guvernarii socialiste din ultimii ani acordandu-i formatiunii Fidesz, condusa de Viktor Orban, o majoritate clara, alaturi de micul partid "Politica poate fi altfel". Desi Jobbik se lauda ca va accede la guvernare, Fidesz a respins orice colaborare cu acesta. Or, daca Jobbik ramane in opozitie, nu exista - teoretic - nici un motiv ca relatiile dintre Budapesta si Bucuresti sa se deterioreze. Frecusuri au mai aparut si pana acum intre presedintii Basescu si Solyom, de pilda, dar nu au afectat relatiile bilaterale. Totodata, este de asteptat ca Viktor Orban sa fi renuntat la excesele sale din tinerete, cand agita spiritele la Balvanyos, si sa se comporte ca un om de stat responsabil, mai ales ca are de rezolvat o serie de probleme economice si sociale dificile.
In ceea ce-l priveste pe Jobbik, acesta s-a distins prin discursul anti-semit si anti-rrom, care a alimentat ingrijorarile presei internationale, mai ales dupa ce liderul Jobbik, Gabor Vona, a declarat ca "va starpi criminalitatea tiganeasca". Discursul anti-minoritar este, de altfel, pentru extremisti, o arma aproape sigura in perioade de criza economica, iar Jobbik actioneaza nu numai ca partid, ci si prin organizatia sa paramilitara Noua Garda Ungara, succesoarea Gardei care a fost desfiintata prin decizie judecatoreasca; prin reteaua de "asociatii nationale", un