Britanicii se plâng de obiceiul lor de a avea chef mare de băut, dar un nou studiu european arată ca problema este mai gravă în multe alte ţări, inclusiv Irlanda şi România.
Britanicii se plâng că ţara lor s-a transformat într-o naţiune de beţivi, şi că principalele bulevarde sunt pline în fiecare vineri şi sâmbătă noapte, de tineri beţi care vomită şi ajung deseori la camera de urgenţă. Oamenii spun că britanicii nu au cultura cafelei ca majoritatea europenilor, notează Businessweek.com.
Însă potrivit unor date oferite de Comisia Europeană, se pare că britanicii nu sunt europenii cu cel mai mare chef de băut, ei fiind depăşiţi de români, austrieci, germani şi irlandezi, care beau pe noapte mai mult de cinci pahare.
Spania şi Grecia, mai degrabă băutoare de cafea decât de alcool prin pub-uri, au avut un scor de băut destul de ridicat.
"Cheful des de a bea nu este specific pentru nicio regiune din UE", spune un sondaj făcut pe 27.000 de indivizi, în octombrie 2009 şi publicat miercuri de Eurobarometer.
Totuşi, Irlanda, care are o reputaţie similiară cu cea a britanicilor, chiar îşi merită statutul potrivit datelor din raportul UE.
În cele din urmă, cele mai mari procente ale chefului de băut se găsesc în Irlanda - 44%, urmată de România - 39%, de Germania şi de Austria cu 36 de procente.
Deşi nu se află până la urmă în topul celor mai beţive naţiuni, Marea Britanie adună 34 de procente, la fel ca Spania şi Grecia.
În acelaşi timp, Austria, Belgia, Irlanda, Luxemburg, Slovacia şi Spania au văzut o reducere a procentelor celor care beau mai mult de cinci băuturi, cel puţin o dată pe săptămână. Dar în ţările însorite ca Cipru, Grecia şi Portugalia, dominate de cafenele şi terase, rata celor care beau a crescut. Aceeaşi mărire o resimte şi Lituania.
Sondajul demonstrează că doar o influenţă minoră a venit din part