A ajuns decanul Baroului Cluj, deşi profesorii i-au recomandat Politehnica iar părinţii l-au vrut comerciant. Carnetul lui de avocat are data de 1 ianuarie 1949
Şi-a făcut liceul la Sibiu. „Ai mei au vrut să învăţ limba germană”. Pentru că avea bune abilităţi de a rezolva probleme de matematică, profesorii l-au îndrumat către Politehnică: „Luca, tu să duci faima liceului”. Planurile au fost schimbate, din cauza războiului. Astfel, a renunţat la Politehnica din Timişoara din cauză bombardamentelor care au lovit oraşul.
În plus, trenul care trebuia să îl ducă la facultate a fost bombardat la Arad. Astfel, adolescentul Remus Luca lua drumul Sibiului, la Facultatea de Drept. Au început 1.600 de colegi, dar au terminat doar 140: „Profesorii erau foarte severi, pretindeau să învăţăm, cu o amabilitate descumpănitoare”.
Record de cauze
Şef de promoţie, a făcut cerere de intrare în Baroul Cluj. S-a aprobat după 9 luni. Carnetul de avocat are data de 1 ianuarie 1949. În stagiu era fericit că primea dosare. „Le primeam seara, iar dimineaţa trebuiau cunoscute”. Intra primul în Palatul de Justiţie şi ieşea printre ultimii. Nu a lipsit niciodată de la dezbateri. În cei 60 de ani a susţinut peste 20.000 de cauze.
Nu i-au plăcut penalele: „Trebuia să-i înveţi pe oameni să mintă. Nu mi-a plăcut minciuna”. Învăţătura părinţilor l-a călăuzit. „Să nu minţi, să nu înşeli şi să nu păcăleşti”. Când a simţit că nu se mai poate, a părăsit conducerea Baroului. I se ceruse să accepte un avocat în Barou, contra cost.
Au vrut să-i însceneze un flagrant
A rezistat în ciuda schimbărilor succesive de regim, fără înregimentare politică: „Au vrut să mă înscrie în partid, dar am refuzat”. Pentru că era fiu de comerciant, dosarul său pentru cariera didactică a fost respins. Tot din această cauză, a intrat în vizorul Securităţii. După Revoluţie, a fost abor