Antrenor emerit de atletism şi director adjunct al clubului Pandurii, Ion Bură a întrat recent, împreună cu atleţii săi de la clubul Pandurii, în Cartea Recordurilor.
Absolvent al Liceul Experimental de Educaţie Fizică şi Sport Nicolae Bălcescu din Craiova, Ion Bură s-a îndreptat către o facultate de sport după ce practicase mai multe sporturi, licean fiind precum atletism, fotbal, baschet şi handbal, jucând chiar pe la echipele de juniori ale liceului.
Îi plăcea mai mult fotbalul
Atletismul nu l-a atras în mod special, iar când a dat examen la Liceul Sportiv a făcut-o doar pentru a face sport. „Am vrut să continui la sport deşi nu intrau decât 25 de copii din toată regiunea Oltenia. Toamna nici nu ştiam că voi face atletism, eram convins că voi face toate sporturile acolo, nu numai atletism”, povesteşte acum Ion Bură care în liceu jucase chiar şi fotbal: „Am jucat fotbal dar nu de înaltă performanţă. Fiind la Liceul Sportiv unde trebuia să fac atletism, nu aveam voie la fotbal. Dacă mă prindeau la fotbal mă sancţionau”. Obligat fiind să facă atletism şi avându-l diriginte pe Fane Cioacă, cel care a ajuns apoi preparator fizic tot la fotbal, avea probleme de multe ori cu absenţele la orele de atletism: „Fane Cioacă era antrenorul meu de atletism şi mă bătea să nu mă duc la fotbal iar acum a ajuns preparator fizic de fotbal”.
Bazele sportive sunt din ce în ce mai puţine
Ca atlet nu a avut mari performanţe dar a practicat mai mult timp atletismul., chiar şi după ce s-a stabilit în Gorj. Antrenoratul la început la Târgu Jiu unde a cunoscut consacrarea prin sportivii care au obţinut an de an rezultate la campionatele naţionale dar şi la concursuri internaţionale. „De antrenorat m-am apucat prin 1979, prima sportivă a fost Victoria Oprea care a ajuns şi campioană naţională de seniori. Au urmat apoi altă serie de sportivi