Odată deschiderea sezonului, pasionaţii s-au adunat pe malul bălţilor şi aşteaptă deja cu nerăbdare ridicarea, în iunie, a prohibiţiei la pescuit pe râuri. Echipați cu momeală de cea mai bună calitate, cu mulinete care mai de care mai sofisticate, sătmărenii pasionați de pescuit și-au făcut timp încă din prima săptămână a sezonului pentru hobby-ul lor.
Iosif Munteanu, de 57 de ani, pescuiește de mai bine de 15 ani. Chiar dacă nu se poate lăudă cu o captură foarte mare, acesta spune că se relaxează pe baltă. De trei sau chiar patru ori pe săptămână, își petrece timpul liber la pescuit, iar în zilele bune prinde și cinci kilograme de pește. „Am venit la Balta din Odoreu, dar nu se prinde foarte bine, pentru că nu s-a prea investit în acest loc. Pe vremuri, mergeam acasă cu multe kilograme de carne albă. A fost zi când am prins și 48 de pești“, a declarat Iosif Munteanu.
Pescuieşte, dar nu mănâncă pește
Chiar dacă sunt pasionați de pescuit, mulți dintre pescari nu-și mânâncă „prada“. „Nu îmi place deloc carnea de pește, tot ce prind împart soției, cumnatei și mai nou vecinilor”, a declarat Iosif Munteanu. Același lucru l-a declarat și Fane Boca, un pescar înrăit, prezent ieri tot pe balta din Odoreu. „Mă relazex pescuind, îmi place să plec câteva zile pe baltă, însă carnea de pește nu pot să o mânânc“, a spus Fane Boca.
Hrană pentru familie
Pescuitul rămâne pentru majoritatea pasionaţilor doar un hobby, nu și o sursă de venit, cum se întâmpla în urmă cu câţiva ani, când se câştiga foarte bine de pe urma capturilor. „Când vin la pescuit mă relaxez, uit de problemele cotidiene. Erau vremuri când îmi hrăneam toată familia. Pe vremea lui Ceaușescu se prindea pește, nu era libertatea aceasta de acum. Indiferent de sezon, pescarii folosesc acum plasele și prind cantități mari, iar omul care plătește și are permis poate sta înt