Poartă în suflet şi în grai atât cântecul mehedinţean, cât şi pe cel gorjenesc. Emil Badea este un cunoscut interpret de muzică populară, care iubeşte folclorul din cele două judeţe.
A copilărit într-un sătuc numit Şasa, din comuna Dăneşti, în casa bunicilor din partea mamei. Emil Badea este un urmaş din "Neamul Mehedinţenilor", aşa cum le spun localnici bunicilor si străbunicilor lui, care proveneau din zona de nord a Mehedinţiului. „Sunt un norocos,am două case care mă primesc cu căldură, iar eu intru cu drag în ele. Una este Gorjul şi cealaltă este Mehedinţul“, spune Emil Badea. Primul om care i-a îndrumat paşii în muzica popular a fost bunicul său, care a fost un mare iubitor de folclor şi directorul unei fabrici de acordeoane. „Pentru că am luat premiul I în primul an de şcoală, mi-a făcut cadou un acordeon. În semn de respect pentru că mi-a îndrumat paşii spre cândecul popular, i-am dedicat cântecul Dansul lui Moş Bordei», deşi nu mai este printre noi“, povesteşte Emil Badea. A urmat Şcoala Populară de Artă, secţia canto popular. La 17 ani cânta deja alături de Gianina Nicovală Dragu, o solistă apreciată la acel moment în Oltenia. De la 19 ani a cântat cu Maria Bosneanu timp de şase ani.
«Stătui cu taica la sfat», cel mai mare success
Cel mai mare succes l-a avut cu melodia «Stătui cu taica la sfat», cântată în duet cu Petrică Mâţu-Stoian. Această piesă i-a adus consacrarea. „Ideea a fosta a mea, pentru că, în perioada respectivă, tatăl meu era bolnav şi doream să-i mai ridic moralul cântând o piesă despre tată. Adi Mihu a înţeles dorinţa mea şi a compus piesa «Stătui cu taica la sfat», în anul 2007. Se vorbea prin ţară că sunt copilul lui Petrică Mâţu Stoian, lucru care m-a bucurat, dar m-a şi obligat pentru că a trebuit să muncesc ca să mă menţin la exigenţele publicului“, ne relatează cântăreţul Emil Badea. În prezen