Ca turist în Odorheiu Secuiesc, orăşelul din judeţul Harghita, e ca şi cum te-ai afla într-o ţară străină, fără să treci graniţa. Pe stradă oamenii vorbesc numai în maghiară, posturile de televiziune din camerele de hotel sunt în mare parte în maghiară, iar numele magazinelor, muzeelor sau instituţiilor sunt rareori traduse şi în română.
1 /.
Când am pornit spre inima Ţinutului Secuiesc aveam o prejudecată: în orăşeulul în care românii sunt minoritari, maghiarii nu sunt primitori. Ne-am propus să dărâmăm acest mit.
Legenda învinsă a secuilor neprietenoşi
Ne-am plimbat pe cele câteva străduţe din centrul oraşului şi, vorbind în limba română, am rugat mai multe persoane să ne explice cum ajungem la biserica romano-catolică din localitate. Prima persoană pe care am abordat-o, pe strada Tompa Laszlo, a fost o femeie la 60 de ani. "Mergeţi înainte, luaţi la stânga. Ajungeţi la Piaţa Primăriei. Vedeţi în faţă un deal. Urcaţi scări şi acolo e", ne spune ea, într-o română stâlcită. Zâmbeşte şi ne salută scurt.
Un domn la vreo 45 de ani ne-a explicat apoi pe unde trebuie să mergem de pe strada Orban Balazs ca să ajungem la locaşul de cult. A început să vorbească în maghiară, dar după grimasele feţelor noastre a realizat că nu înţelegem. S-a străduit să vorbească în română."E capătul străzii acolo, faceţi dreapta, apoi stânga. Biserica e pe deal", ne lămurăşte bărbatul.
Experimentul a mers mai departe şi am rugat din nou o femeie la vreo 40 de ani să ne ajute. De această dată ne aflam pe strada Lajos Kossuth. Ne explică, răbdătoare, cu inflexiunile specifice limbii maghiare. La final, ne-a cerut scuze că nu vorbeşte prea bine româna.
Mănăstire veche de peste 200 de ani
Mitul a fost doborât, iar noi am ajuns uşor la destinaţie: Biserica şi mănăstirea "Sfântul Francisc", cunoscută sub numele de Biserica Călugărilor. Edi