În vreme ce aproape trei sferturi din vinul produs anual în România este vândut la negru sau este consumat în gospodăria producătorului, viticultorii chilieni investesc în cercetare şi cuceresc noi pieţe, cu ajutorul statului. Sursa: Reuters
1 /.
Iván Véjar, însărcinat cu afaceri al Republicii Chile în România, a povestit, într-un interviu acordat evz.ro, despre secretele care i-au ajutat pe chilieni să ajungă printre principalii producători de vinuri din lumea „Lumea Nouă” şi din lume.
Evz.ro: Cum a reuşit Chile să devină unul dintre cei mai puternici producători de vinuri din „Lumea Nouă”?
Iván Véjar: Chile este o ţară a cărei geografie cuprinde gheţari, deşerturi şi munţi. Cu toate acestea, condiţiile climatice au permis coexistenţa unor văi fertile în zona centrală a ţării, care sunt ideale pentru cultivarea viţei de vie, datorită caracteristicilor solului şi a numărului mare de zile însorite.
În Chile se produce vin încă din secolul XVI, pe vremea când era colonie spaniolă, astfel încât locul pe care îl ocupă astăzi printre producătorii de vin din „Lumea Nouă” reprezintă cumulul unor factori cum ar fi geografia propice cultivării, tradiţia în producţia de vinuri precum şi o politică adecvată de comercializare şi promovare la nivel internaţional.
Ce suprafaţă acoperă podgoriile din teritoriul statului Chile?
În mod tradiţional, producerea vinului s-a concentrat în văile din apropierea oraşului Santiago. Cu toate acestea, în ultimii ani producţia vitivinicolă s-a extins înspre nordul şi sudul tării. Culturile de viţă de vie se întind practic între paralela 32 şi paralela 38. În 2007 existau aproximativ 125.000 hectare de viţă de vie destinată producerii vinului.
Sectorul viticol are aproximativ 80.000 de salariaţi.
Care sunt principalele pieţe internaţionale pentru vinurile chiliene?