Ţăranii sunt revoltaţi de noile norme intrate în vigoare azi, care îi obligă să se înregistreze la Registrului Comerțului şi să aibă case de marcat. Nici autorităţile nu ştiu ce măsuri trebuie să ia împotriva celor care nu respectă noile norme, astfel că au amânat efectuarea unor controale în pieţe.
Conform Ordonanţei de Urgenţă nr. 44/2008, ţăranii care vând fructe şi legume în pieţe au obligaţia de a se înregistra la Registrul Comerţului. Astfel, începând de astăzi pentru a putea să vândă la tarabe, ei trebuie să devină Persoană Fizică Autorizată (PFA) sau Asociaţie Familială sau chiar să-şi înfiinţeze o firmă.
„Nu am bani de casă de marcat“
Ţăranii sunt nemulţumiţi şi consideră că plătesc deja destul de mulţi beni pentru producţia mică pe care o au şi mai au de achitat şi taxa pentru tarabă. „Tot ce vând în piaţă produc în grădină. Frunze, ţelină, pătrânjel, ceapă verde şi ce se mai face prin curte. În piaţă să închiriezi o tarabă este 180 de lei pe lună. Am o pensie de 600 de lei. Nu am bani să-mi iau casă de marcat şi să fac tot felul de acte pe care ni le cer. Nici impozitul nu-i normal, păi la ce venit avem după toate cheltuielile să mai plăteşti şi impozit nu mai rămâi cu nimic“, a spus Paraschiva Gabor, pensionară din Alba Iulia.
CITEŞTE ŞI:
Braşov: De astăzi, ţăranii fără „ştampilă“ nu mai au voie în pieţe
Aceleaşi nemulţumiri le au şi micii producători care vin din satele apropiate de Alba Iulia. „Eu vin la piaţă cel mult de două ori pe săptămână şi pentru asta nu merită să dau o grămadă de bani pentru acte. Dacă îmi fac acte şi stau să vând în piaţă, să-mi scot banii pe care îi dau impozit, cine mai munceşte grădina? Vor să ne ia banii degeaba. Am ajuns iar iobagi, dar la Stat“, a spus Maria Comşa, producător de legume dintr-un sat din apropiere de Alba Iulia.
Şi comercianţii sunt nemulţum