De la infiintare, Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA) a venit cu idei bune, dar nepuse in practica pana acum. Una dintre ideile novatoare a fost infiintarea Bursei Pestelui, un proiect viabil pentru sase judete.
Mai exact, in urma cu trei ani, ANPA a anuntat ca va accesa peste cinci milioane de euro de la Uniunea Europeana pentru a face ordine pe piata piscicola din Romania prin organizarea unei Burse a Pestelui si la Tulcea.
Mai mult, la nivelul municipiului Tulcea, lucrurile s-au miscat, astfel incat in 2007, primaria a pus la dispozitie inclusiv un teren pe care sa functioneze Bursa Pestelui. Se spera ca in Delta Dunarii, resursele piscicole capturate sa fie gestionate electronic, in vederea infiintarii acesteia.
In prezent, pestele capturat din Dunare, care reprezinta 80 % din pestele indigen, se tranzactioneaza in cea mai mare parte pe piata neagra, desi pescarii doresc vanzari online. Asta desi Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii-ARBDD, dupa cum ne confirma guvernatorul Grigore Baboianu, si asociatiile de pescari cazusera de acord in privinta organizarii unei burse a pestelui care va fi vandut pe piata.
Sa presupunem ca pescarii din zona Jurilovca ar fi trebuit sa inregistreze in evidentele fiscale ale cherhanalei 300 kilograme de salau. Cantitatea urma sa fie tranzactionata in urma unei licitatii electronice, iar cel care ar fi cumparat acest peste ar fi trebuit sa mearga la Jurilovca si sa preia marfa, dupa ce ar fi platit proprietarului pestelui.
Acum, prin pestele tranzactionat pe piata neagra, se comit zilnic acte de evaziune fiscala. Iar in lipsa unei piete autentice, statul este pagubit. Plus ca sufera pescarul care vinde pestele la un pret foarte mic, deoarece acest pret este dictat de singura cherhana care functioneaza in apropierea zonei in care se pescuieste.