O misiune a FMI va ajunge mâine la Bucureşti. Experţii vor analiza inclusiv influenţele crizei din Grecia asupra României. Ritmul consolidării fiscale trebuie accelerat, pentru ca deficitul bugetar să poată fi redus, dar „Guvernul se mişcă prea lent“, arată oficialul FMI, Mihai Tănăsescu.
Potrivit reprezentantului României la FMI, Mihai Tănăsescu, evaluarea Programului Economic convenit cu autorităţile române, ce va începe miercuri, se va face ţinând cont de noi circumstanţe. „Având în vedere noile date macroeconomice, se va face o analiză a problemelor interne, împreună cu cele externe, şi mă refer aici la situaţia din Grecia. Plecând de aici, vom începe discuţii privind politicile fiscale viitoare", a declarat Tănăsescu, pentru „Adevărul".
Mai citeşte şi:
Economia lumii este încă fragilă
Întrebat dacă Fondul ar fi dispus să accepte o majorare a ţintei de deficit bugetar pentru acest an, oficialul a precizat că Guvernul trebuie să continue consolidarea fiscală dacă vrea să respecte angajamentul luat în faţa organismelor internaţionale, de a reduce deficitul bugetar în limita impusă de Tratatul de la Maastricht - 3% din Produsul Intern Brut (PIB) - până în 2012. „Faţă de anul trecut, România trebuie să se ajusteze fiscal", a adăugat oficialul. Anul trecut, deficitul bugetar a fost în ţinta stabilită cu Fondul, de 7,3% din PIB-ul estimat.
Ţintă nouă
O ajustare fiscală în acest an înseamnă un deficit mai mic decât cel de anul trecut, în niciun caz mai mare. Ceea ce înseamnă că FMI ar putea lua în calcul o nouă ţintă de deficit, peste cea fixată pentru acest an de 5,9% din PIB, dar în niciun caz mai mare decât cea de anul trecut. „S-au făcut eforturi de reducere a cheltuielilor, dar în ultima perioadă a existat un mers mai lent în acest sens. Perioada următoare trebuie dinamizată", a mai spus Tănăsescu.
Potrivit reprezenta