Băcăuanii privesc cu neîncredere introducerea sistemului de coplată pentru serviciile medicale, din această vară. Oamenii au văzut tarifele propuse de Ministerul Sănătăţii, iar unii cred că mita strecurată în buzunarul medicului este mai convenabilă.
Şefii Spitalului Judeţean s-au declarat pregătiţi să aplice din această vară noile tarife stabilite de Ministerul Sănătăţii pentru cei care se îmbolnăvesc şi ajung pe mâna medicilor.
Cele mai ieftine sunt analizele de laborator, câte 1 leu pentru fiecare test. Pe de altă parte, cea mai scumpă este o investigaţie RMN, care va scoate din buzunarele pacienţilor câte 200 de lei.
Pensionarii sunt disperaţi
Cele mai panicate de aceste noutăţi sunt persoanele vârstnice, „clienţii“ fideli ai medicilor. „Eu sufăr cu inima, cu stomacul, am şi reumatism, aşa că ajung des la doctor. Mai dau câte o atenţie la medic, din când în când, şi are grijă de mine cum trebuie, fără să mai trebuiască să dau nimic un timp. Aşa, dacă voi plăti de fiecare dată când fac analize sau un tratament, va fi mult mai greu pentru că trăiesc dintr-o pensie foarte mică“, s-a plâns Elena Viscreanu, pensionară. Bolnavii vor plăti de fiecare dată când vor merge la medicul de familie, doctorul specialist şi în spitale, cu excepţia urgenţelor. Doctorii spun că în acest mod se vor elimina multe neajunsuri. „Este mai bine, pentru că se vor elimina şi suspiciunile care apar, cu plicuri de bani sau diverse atenţii. Bolnavul va şti că a plătit pentru acel serviciu şi nu va mai fi tentat să mai lase ceva“, consideră Mihaela Toma.
Consultaţia la medicul de familie va costa 5 lei, dar, în cazul în care băcăuanii solicită analize la domiciliu în afara orelor de program, trebuie să plătească de trei ori mai mult. Consultaţia la medicul specialist va costa 10 lei, în timpul programului, iar în timpul liber va fi 20 de lei