Diferentele salariale dintre Capitala si alte orase din tara in industria IT se reduc pe masura ce gigantii in IT si companiile de outsourcing directioneaza investitii inspre Banat si Transilvania, spun specialistii in resurse umane consultati de Wall-Street.
“Dupa ce industria de IT s-a dezvoltat accelerat in 2008 si s-a mentinut pe perioada crizei, investitiile din zona de centru si vest au micsorat diferentele salariale intre Bucuresti si provincie, in special la nivel de incepatori (n. red.: entry level)”, afirma Ovidiu Vilceanu (foto), general manager al companiei de resurse umane Sales Consulting, cu birouri in Cluj si Bucuresti.
“Daca FMCG si retailul platesc in provincie salarii cu pana la 30% mai mici pentru incepatori, si cu 2-300% pentru top manageri, industria IT inregistreaza diferente salariale de doar 15% pentru entry-level si de pana la 100% pentru directorii de companii", estimeaza Vilceanu.
La inceputul acestui an HP Romania a anuntat angajari pe 50 de posturi in Cluj, in timp ce companiile de outsourcing Genpact si Wipro Technologies cauta specialisti IT pe functii de suport in Transilvania, respectiv Banat (450 de angajati ai unuia dintre principalii jucatori ai pietei mondiale de telecomunicatii - Alcatel-Lucent - au fost transferati in acest an catre Wipro).
In schimb, Alcatel-Lucent a lansat in luna februarie a acestui an un centru global de administrare retele la Timisoara, dand astfel unda verde pentru 200 de recrutari.
In plus, divizia de asigurari de viata a grupului ING a planificat deschiderea unui centru regional de servicii pentru tarile din Europa Centrala la Cluj-Napoca, prin care va centraliza cateva din functiile departamentelor financiar, IT si de operatiuni, recrutand pana in 2013 aproximativ 1.000 de specialisti.
“Pentru nivelul entry-level in provincie se castiga intre 300 si 500 de euro, i