Statul va trece la executarea imobilului, dupa ce un client a intarziat mai mult de trei luni cu plata ratelor,
Statul a platit deja prima despagubire in contul garantiilor acordate prin programul "Prima casa" si va trece la executarea imobilului, dupa ce un client a intarziat mai mult de trei luni cu plata ratelor, potrivit datelor furnizate ZF de Ministerul Finantelor.
Surse din piata spun ca este vorba despre un client al BCR, un barbat din sud-estul tarii care si-a pierdut locul de munca si nu a mai putut plati ratele.
Ipoteca fiind in favoarea statului, Asociatia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) va avea dreptul sa execute silit imobilul in vederea recuperarii garantiei platite la banca.
Reprezentantii de la Finante spun insa ca mai exista o solutie pentru a se evita executarea silita. "Ministerul Finantelor Publice poate aproba preluarea finantarii garantate si a locuintei de catre o persoana fizica ce indeplineste criteriile de eligibilitate in cadrul Programului in conditiile stabilite in normele de implementare, pentru a se evita executarea garantiei".
Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), institutia desemnata de stat sa gestioneze garantiile statului din programul Prima casa, spunea in urma cu o luna ca exista informatii neoficiale potrivit carora vor aparea primele cazuri de defaulturi la Prima casa.
Intrebat ieri de ZF daca se mai asteapta si la alte cazuri in perioada urmatoare, Saramet a raspuns: "Nu e treaba mea sa ma astept si la alte cazuri, treaba mea e sa administrez programul". In acelasi timp, statul nu beneficiaza de un sistem de urmarire continua a restantelor acumulate la creditele acordate prin programul "Prima casa", Ministerul de Finante primind doar cererea de plata de la FNGCIMM si o situatie lunara privind finantarile acordate, consolid