Prim-procurorul Parchetului Judecătoriei Buftea, Nelu Carpen, arestat pentru fapte de corupţie, a declarat, ieri, în faţa magistraţilor de la Curtea Supremă, că de-a lungul timpului a primit mai multe oferte de bani pentru rezolvarea unor dosare.
„Le-am refuzat de fiecare dată", a afirmat Carpen. Probele depuse la dosar de către procurorii anticorupţie infirmă însă cele declarate de magistrat. Ancheta în acest dosar a fost demarată după ce Florin Nica, acuzat de viol, a depus plângere la DNA şi a arătat că i s-au cerut bani pentru a fi cercetat în stare de libertate. DNA a infiltrat doi investigatori sub acoperire, Eugen Ervin Toma şi Florentina Anghel, pentru a demonstra circuitul şpăgii denunţat de violator.
Lui Toma i s-a întocmit dosar pentru conducere fără permis, iar avocata angajată de el, Ileana Claudia Gâlceavă, intermediara lui Carpen, l-a asigurat că va rezolva cazul. Preţul închiderii dosarului: 8.000 de euro în două tranşe.
Anchetatorii au mai descoperit că doi foşti poliţişti Mihail Vişan şi Gheorghe Cojocaru au racolat mai multe persoane cercetate la Parchetul din Buftea, cărora le cereau bani pentru a primi neînceperea urmăririi penale în dosarele în care erau cercetaţi.
Ancheta a fost extinsă atunci când foştii poliţişti Vişan şi Cojocaru au apelat la avocatul Adrian Richartt Zamfirachi, din Baroul Bucureşti, pentru eliberarea a doi arestaţi.
Tâlhăria - 30.000 de euro
Zamfirachi s-a lăudat că are influenţă în rândul magistraţilor bucureşteni. Lui Alexandru Gigi Lovasz, cercetat pentru tâlhărie, i-a cerut 30.000 de euro şi a primit 11.000 de euro, pentru ca acesta să fie cercetat în stare de libertate. Lovasz a fost arestat în noiembrie 2009, iar la 16 februarie 2010 a fost eliberat de Tribunalul Bucureşti.