La data de 26 aprilie 1986, cel de-al patrulea reactor al Centralei Atomoelectrice Cernobîl din Uniunea Sovietică a explodat la 01:23 noaptea. Aceasta a reprezentat cea mai mare catastrofă tehnologică din istoria omenirii. AIEA şi OMS au atribuit 56 de decese directe, dar studiile arată că aproape un milion de oameni au murit din cauza efectelor radioactive.
Cea de-a 24-a aniversare vine odată cu întâlnirea oficialilor guvernamentali din SUA şi alte state care încearcă să revitalizeze energia nucleară. De asmenea, de curând s-a lansat o carte care cuprinde cel mai complet studiu făcut pe impactul pe care l-a avut dezastrul de la Cernobîl.
"Cernobîl, consecinţele catastrofei asupra oamenilor şi mediului" a fost publicată de curând de Academia de Ştiinţe din New York, fiind scrisă de trei oameni de ştiinţă: biologul rus Alexey Yablokov, doctorul Alexey Nesterenko - un biolog şi ecolog din Belarus şi fizicianul Vassili Nesterenko, care la acel timp era directorul Institutului de energie nucleară de la Academia Naţională de Ştiinţe din Belarus.
Aproape un milion de morţi
Cartea se bazează pe informaţii solide - date din domeniul sănătăţii, studii radiologice şi rapoarte ştiinţifice- un total de 5.000. Cartea concluzionează că, bazându-se pe toate aceste informaţii disponibile acum, aproximativ 985.000 de oameni au murit de cancer cauzat de accidentul de la Cernobîl. Acest lucru s-a întâmplat între 1986 şi 2004.
De asemenea, datele din carte prevăd că alte morţi vor urma. Cartea discreditează informaţiile transmise pe site-ul Agenţiei Internaţionale de Energie Atomică (AIEA) care arată că doar 4.000 de persoane ar fi fost ucise din cauza efectului norului radioactiv de la catastrofa de la Cernobîl.
"Informaţiile tragice dezvăluite de noul studiu care demonstrează că aproape un milion de oameni au murit din cauza toxicită