Braşoveanul pratică Ashihara Karate de peste 20 de ani şi le transmite dragostea pentru acest sport şi tinerilor dornici să cunoască secretele artelor marţiale.
Eugen Manole are 42 de ani şi s-a apucat de sport din copilărie. A început cu lupte libere, apoi a continuat cu judo, dar nu s-a regăsit în niciunul dintre aceste sporturi.
„Îmi doream ceva mai complex, mai dur. Făcusem shotokan vreo trei luni, dar nu a fost pe gustul meu. Apoi am mers la sensei Mircea Cârloganu. El a adus din Japonia stilul de luptă full-contact Ashihara. Mi-a plăcut seriozitatea, atitudinea de fier a senseiului şi colectivul în care am intrat", îşi aminteşte Eugen.
Braşoveanul şi-a dorit să facă performanţă din acest sport, dar o problemă de sănătate l-a împiedicat să participe la competiţiile de profil. „Aveam 16 ani şi terminasem primul an de lupte libere, când medicul mi-a spus că nu voi putea face sport niciodată. Nu l-am ascultat şi m-am ambiţionat. Pentru mine artele marţiale au reprezentat o luptă cu mine însumi. La sfârşitul fiecărui antrenament aveam o satisfacţie enormă, fiindcă pentru mine era încă o luptă câştigată", spune karatistul.
Arte marţiale pentru cei mici
În 1993 Eugen a devenit instructor de arte marţiale. Primul antrenament s-a desfăşurat cu mari emoţii. „Aveam 25 de ani şi îmi tremura vocea. A fost mai greu, fiindcă trebuia să explic tehnica artelor marţiale atât unui copil de 5 ani, cât şi unui adult de 25 de ani, în aşa fel încât să mă fac înţeles de toată lumea. Pentru a putea deveni un profesor cât mai bun, m-am înscris la Facultatea de Fizică şi Sport", spune Eugen Manole.
Performanţe cu elevi
În 1998, braşoveanul a obţinut centura neagră la karate, iar la ora actuală are centura neagră doi dan. Sportivul a dechis şi un club de Ashihara Karate, intitulat Zanshin Dojo, şi predă artele marţiale la mai multe săli din oraş. „