Oficialii Bancii Centrale Europene si-au exprimat ingrijorarea ca criza bugetara din Grecia ar putea contagia mai multe state din zona euro, precum Spania si Portugalia, scrie Bloomberg.
"Toate statele din Europa, fara exceptie, au mult de lucru", a spus presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, dupa intalnirea cu ministrii de finante ai G20. In acelasi timp, putem spune ca "Spania nu este Grecia", a adaugat el.
Costurile de creditare pe piata pentru Spania si Portugalia au crescut, fiind afectate de cele ale Greciei. Guvernele statelor iberice incearca sa ii convinga pe investitori ca masurile prin care vizeaza reducerea deficitelor bugetare sunt realiste si astfel sa tina jos pretul finantarii de pe piete.
Deficitul bugetar al Portugaliei a urcat la 9,4% din Produsul Intern Brut anul trecut, in timp ce in Spania gaura bugetara a reprezentat de 11,2%, de aproape patru ori mai mult decat limita impusa de Uniunea Europeana, de 3%.
"Ajutorul acordat Greciei reprezinta un semnal pentru piete, iar speculatiile potrivit carora acesta nu este realist, sau ca nu va fi de mare ajutor, ar putea afecta alte state", potrivit lui Edward Nowotny, membru in consiliul guvernator al BCE. "Situatia fiscala a Spaniei si a Portugaliei nu poate fi comparata cu cea a Greciei".
Obligatiunile la zece ani emise de Grecia au continuat declinul pentru a opta zi consecutiva, dupa ce guvernul elen a inaintat cererea pentru credit. Prima pe care investitorii o cer pentru a cumpara titlurile de datorie emise de statul grec si pentru a nu opta pentru bundurile germane, considerate mai sigure, a ajuns 559 de puncte de baza (5,59%), fata de 590 de puncte de baza pe 22 aprilie, dobanda obligatiunilor pe zece ani emise de guvernul de la Atena ajungand la 8,7%.
Oficialii Bancii Centrale Europene si-au exprimat ingrijorarea ca criza bugetara din Grecia ar putea contagia m