Imunizarea este recomandată mai ales bebeluşilor, personalului medical şi bolnavilor cronic. Vaccinarea protejează de boli care pot da complicaţii severe. Printre astfel de complicaţii se numără cancerul hepatic în cazul infectării cu virusul hepatitei B.
Prin vaccinare, organismul luptă mai uşor cu agenţii patogeni care produc diverse boli. Dacă, în cazul copiilor, medicii susţin că beneficiile vaccinării sunt mai mari în comparaţie cu efectele adverse pe care aceasta le produce, în alte cazuri (cancer de col uterin, gripa nouă), imunizarea a stârnit păreri pro şi contra.
Mai citeşte şi:
Nou născuţii vor primi gratuit vaccinul împotriva TBC-ului de la vecinii maghiari
În general, vaccinurile sunt bine suportate, însă unele dintre ele pot da reacţii precum erupţii, dureri de cap sau, în cazuri severe, şoc anafilactic.
„Principalele boli care pot fi prevenite prin vaccinare sunt difteria, tetanosul, tusea convulsivă, poliomielita, rujeola, rubeola, oreionul, hepatita virală de tip A şi B, tuberculoza la copil, varicela, gripa, meningita meningococică, infecţia cu Haemophilus influenzae tip B (pneumonii, meningite, otite), infecţia pneumococică, infecţii cu rotavirus (diaree) şi infecţii cu HPV", afirmă medicul primar epidemiolog Adriana Pistol de la Centrul de Prevenire şi de Control al Bolilor Transmisibile.
Imunizarea antiTBC, necesară
Vaccinarea nou-născuţilor împotriva tuberculozei (BCG) se impune din cauză că în ţara noastră incidenţa bolii este mai mare în comparaţie cu alte state membre ale Uniunii Europene. Din cauza imunităţii scăzute, bebeluşii pot face forme severe de boală, precum meningoencefalita. Deocamdată, în multe centre din ţară, nou-născuţii nu au fost imunizaţi, situaţie apărută după ce Institutului Cantacuzino, unde se producea vaccinul BCG, i-a fost retrasă autorizaţia ca urmare a unor deficienţe p