Romania beneficiaza de o asezare strategica cu un potential foarte bun de a deveni “poarta” principala de intrare pentru bunurile din Asia, destinate pietei Uniunii Europene UE, potrivit lui Daniel Anghel, seful departamentului de Taxe Indirecte al PricewaterhouseCoopers Romania, si lui Robin Martens, director general Archicom.
Astfel, prin atragerea de noi fluxuri de bunuri prin portul Constanta, Romania ar atrage din ce in ce mai multe companii implicate atat in activitati de comert international, cat si in activitati de productie a bunurilor destinate pentru introducerea pe piata europeana. “Pe piata se manifesta necesitatea existentei unui coridor logistic eficient Est-Vest. Este foarte important sa avem un sistem logistic eficient, in Vest acesta fiind functional, dar in Est sunt inca probleme“, a declarat Robin Martens (foto sus), directorul general Archicom.
El a mai spus ca 12% din forta de cumparare se afla in Europa de Est, care reprezinta doar 1% din transportul cargo la nivel global.
Potrivit reprezenantului PricewaterhouseCoopers, pentru ca acest potential sa fie valorificat pe plan local, este necesar ca Romania sa fie perceputa competitiva de comunitatea de afaceri – mai ales in comparatie cu alte state membre UE cu un potential similar (ex. Olanda, Germania sau chiar Bulgaria). “In aceasta directie, este necesar ca Romania sa adopte si sa implementeze un set de masuri capabile sa asigure beneficii, predictabilitate si competitivitate la nivel UE. Acestea reprezinta elemente cheie pentru ca Romania sa devina locul preferat pentru a investi si de a face afaceri”, considera Daniel Anghel (foto jos).
Achitarea TVA la import prin decont
Conform prevederilor legislative actuale, amanarea de la plata in vama a TVA este permisa doar companiilor care au realizat in anul precedent o valoare cumulata a importurilor de minim 150 mil