Dacă politicienii nu ar fi fost obligaţi să-şi facă publice averile, alegătorii nu ar mai fi aflat, în ultimii ani, nici de milionul de dolari moştenit de Adrian Năstase, nici de sporirea spectaculoasă a avuţiei unor demnitari.
Decizia Curţii Constituţionale privind Legea Agenţiei Naţionale de Integritate nu a lovit doar în activitatea inspectorilor care verificau averile a peste 100 de parlamentari, foşti şi actuali miniştri, preşedinţi de consilii judeţene şi primari. Decizia CCR a afectat şi declaraţiile de avere, care nu mai pot fi publicate pe internet pe motiv că ar „nesocoti dreptul la respectul şi ocrotirea vieţii private". Totuşi, graţie acestor declaraţii de avere publicul a putut afla multe din dedesubturile activităţii unor politicieni. România liberă vă propune un scurt inventar al acestora.
Declaraţia de avere a arătat, de pildă, în decembrie 2005, că fostul premier Adrian Năstase moştenise imobile, bijuterii şi sume de bani în valoare totală de circa 1 milion de dolari. Odată ridicate primele semne de întrebare faţă de uriaşa moştenire, presa avea să dezvăluie că generoasa „mătuşă Tamara" era o bătrână de 97 de ani, care trăia într-un bloc modest şi avea o pensie de doar 4 milioane de lei vechi. Treptat, au ieşit la lumină şi alte persoane implicate în poveste, precum Alexandru Bittner, Ioan Melinescu sau Ristea Priboi, iar fostul premier PSD avea să piardă funcţia de preşedinte al Camerei şi să se aleagă cu un dosar la DNA, în care este acuzat de luare de mită. Judecarea dosarului a fost suspendată în martie anul acesta de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, fiind sesizată Curtea Constituţională.
Bani pentru chirie, deşi deţin mai multe case
Tot cu ajutorul declaraţiilor de avere s-a putut vedea că unii parlamentari încasau bani pentru chirie deşi deţineau proprietăţi frumoase. Concret, în 2007, a ieşit la iveală că 22 din