Din ce în ce mai mulţi întreprinzători mici şi mijlocii veniţi din statele vestice se lovesc de birocraţie, corupţie şi infrastructura deficitară şi decid să-şi mute afacerile în alte ţări.
Mulţi fermieri din Elveţia visează să emigreze în România, unde pot cumpăra şi administra suprafeţe mari de pământ, în timp ce la ei în ţară terenurile sunt mici şi din ce în ce mai puţine.
Este şi cazul elveţianului Hans Bachmann şi al soţiei sale, Angela, care visează să cultive cereale în România. „Ar trebui să mă obişnuiesc să lucrez cu mai mulţi angajaţi. În Elveţia am doar o afacere de familie”, spune Hans Bachmann.
SUMARUL ARTICOLULUI România îi pune pe fugă pe investitorii străiniDe ce ne ocolesc micii întreprinzători
Soţii Bachmann au cumpărat deja pământ. Din 2004, ei deţin în judeţul Alba 450 de hectare de teren, pentru care au plătit circa 175.000 de euro.
„Deşi pentru noi a fost o investiţie foarte mare, încă mai ezităm să facem pasul decisiv spre Est”, spune fermierul. Principalul motiv este corupţia. „Eu din principiu nu vreau să dau şpagă”, spune el. În 2004, când trebuia să finalizeze actele de proprietate, lucrătorii de la primăria satului transilvănean l-au lăsat să aştepte ore întregi, fără să-l bage în seamă. Asta, deşi el şi soţia erau singurii clienţi, iar Angela era gravidă.
„Dacă le-am fi dat şpagă angajaţilor primăriei, am fi fost serviţi imediat, sunt sigur”, spune Bachmann. Fermierul se teme că nu va putea să-şi vândă produsele în România fără să dea şpagă. „Mă tem că intermediarii români mă vor boicota când vor afla că nu vreau să le cumpăr favoarea cu bani”, explică el.
Au început să se retragă
La prima vedere, cazul lui Stefan Brandmann, manager general al companiei germane de îmbrăcăminte Brax, nu are nicio legătură cu situaţia lui Hans Bachmann. Şi totuşi: amândoi au