Medicii acuză Casa Asigurărilor de Sănătate că nu le-a oferit programele prin care să poate lucra pe calculator după noul contract-cadru.
Medici de familie sunt nemulţumiţi de noul contract cadru pentru că veniturile lor se micşorează. Dr. Cristiana Bărăgănescu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie, a declarat: „Nu mai sunt plătite serviciile pentru gravide, neasiguraţi, copii, decât per capita. Salariile medicilor de familie vor scădea cu peste 30 % şi mulţi nu mai pot supravieţui", a spus medicul. Din cei 223 de medici de familie din judeţ, 60 au sub 1.000 de pacienţi înscrişi pe listă.
„Doctorii fără arginţi"
Purtătorul de cuvânt al CAS Vâlcea, Dorel Constantinescu, a declarat: „Schimbarea constă în faptul că se va trece de la capitaţie (calculul venitului în funcţie de numărul de pacienţi, n.r.), la plata efectivă a serviciilor oferite pacienţilor". În această dimineaţă dr. Emilia Calma, medic de familie la Mihăesti, sat Magura, a spus: „Eu am 1.700 de pacienţi dar nu o pot să-mi mai ţin două asistente. Cu veniturile încasate doar ce voi mai putea plăti femeia de serviciu, o asistentă şi furnizorii de servicii, iar eu o să fac voluntariat. Deocamdată ne-au pus de am semnat un adiţional că încă mai lucrăm după vechiul sistem cu CAS". Medic de familie la Voineasa, dr. Dorina Săvulescu, a spus: „Eu fac parte din categoria «doctorilor fără arginţi». Am făcut medicina din pasiune, mi-am sacrificat familie şi am venit la un cabinet medical din vârf de munte. Oamenii aici sunt mai duri, pentru că şi viaţa este mai dură cu ei. Cu noul contract cadru pot spune că medicii de familie sunt «poeţii din mijlocul naturii»", a spus medicul.
1.800 de înscrişi/ medic de familie
În contractul cadru se stipulează că pentru asigurarea calităţii medicale, numărul optim de persoane este de 1.800, iar numărul maxim de perso