O soluţie avantajoasă la retragerea banilor din economiile proprii este să apelaţi la cardul pe care-l aveţi la bancă. Altă variantă prin care se pot ocoli unele taxe este serviciul de internet banking. Sursa: Reuters
Taxele de retragere a unei sume pe care băncile le percep la ghişeu pot fi uşor ocolite de beneficiarii conturilor dacă au un card emis de instituţia care le gestionează economiile, potrivit revistei „Capital”. În general, când se lichidează un depozit, banii sunt transferaţi în contul curent al clientului.
Comisioanele de retragere a banilor de la bancomate sunt ceva mai mici decât cele practicate pentru ridicarea lichidităţilor de la ghişeu. Astfel că, pentru bani scoşi de la ATM băncii îi revine o taxă, în medie, de 0,2% din suma retrasă, în timp ce la ghişeu comisioanele pot fi chiar duble. Spre exemplu, BCR percepe un comision de 0,4% din suma retrasă sau minimum 6 lei, iar UniCredit Ţiriac şi ING Bank au costuri de 0,5% sau minimum 5 lei.
În cazul de faţă, pentru 100 de lei scoşi de la ATM vi se vor opri 20 de bani. Pentru aceeaşi sumă luată de la ghişeul băncii nu veţi plăti acel minim 0,4%, adică 40 de bani, ci 6 lei sau 5 lei în cazul băncilor mai sus-menţionate. Sunt foarte multe bănci care pentru retragerea de bani direct de oficiu vă cer 2 sau 3 lei.
Puteţi scăpa şi netaxaţi
Mai mult, sunt unele instituţii financiare care au carduri ce nu practică niciun comision de retragere de cash de la bancomat. Printre acestea se numără Garanti, Intesa Sanpaolo sau Libra Bank. În plus, clienţii care au şi servicii de internet banking şi doresc să schimbe banca la care economisesc pot transfera mai ieftin banii în contul curent de la viitoarea instituţie de credit, de pe calculator.
Dubla penalizare, o soluţie bună pentru bănci
Sunt unele bănci care taxează retragerea nume