Tarom ar putea transporta in acest an peste 85.000 de turisti romani in strainatate prin intermediul unor curse charter.
Compania aeriana de stat Tarom, cel mai mare operator de pe piata, asteapta venituri estimate la 12 milioane de euro din zboruri charter anul acesta, avand contracte incheiate cu agentii de turism, dar si cu alte companii de pe piata.
"Pentru vara anului acesta, Tarom estimeaza ca va opera un numar de aproximativ 600 de chartere pe destinatii din strainatate", au spus reprezentantii companiei aeriene Tarom, care a raportat anul trecut venituri estimate la 260 de milioane de euro si pierderi estimate la circa 21 mil. euro.
Traficul Tarom a fost in scadere anul trecut pe fondul crizei economice, insa in primul trimestru al anului acesta compania de stat a transportat cu 26% mai multi pasageri fata de primele trei luni ale anului trecut, pana la 415.000 persoane. Pentru anul acesta, compania asteapta venituri totale mai mari cu 48%, pana la 1,65 miliarde lei (402 mil. euro), potrivit proiectului de buget al companiei.
Spre deosebire de cursele de linie, in care aeronavele pot zbura fie cu toate locurile ocupate fie cu grade de ocupare de sub 50%, operarea, de chartere aduce un profit sigur companiilor aeriene, pretul fiind stabilit pe cursa. Anul trecut, reducerea bugetelor de vacanta ale turistilor a dus la scaderea pietei de chartere cu 35%-40%, in conditiile in care o parte din zboruri au fost anulate sau comasate de catre agentiile de turism din cauza neocuparii locurilor din avioane. Potrivit datelor Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, aproape 130.000 de turisti au mers anul trecut in vacante cu zboruri charter.
Destinatiile spre care compania aeriana Tarom va opera zboruri charter anul acesta sunt Antalya si Bodrum din Turcia, Palma de Mallorca si Tenerife din Spania, Rodos, Heraklion, Kos si Santo