Construcţia imobilelor depinde de dinamica vânzării unităţilor închiriate. Locuitorii acestora preferă însă să plătească chiria, de 100 de lei/lună, în locul ratei la bancă, prin „Prima casă”. Sursa: ARHIVA EVZ
Doar 3.030 de locuinţe pentru tineri - aceasta este performanţa pe care o va atinge guvernul în acest an, după ce în 2009 au fost date în folosinţă 3.455 de unităţi.
În registrele Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL) apare că, până la finele lui 2010, vor fi gata 72 de proiecte de locuinţe în 68 de oraşe din ţară. Cele mai multe vor fi în judeţul Hunedoara - 304 unităţi, urmat de Sibiu, cu 223 de unităţi, şi de Bacău, cu 209 locuinţe. Cel mai mare complex, de 172 de unităţi, va fi gata în Drobeta-Turnu-Severin. Chiria la ANL este de circa 100 de lei/lună. Pentru aceste investiţii, fondurile sunt de 186.178 de milioane de lei.
Ministrul dezvoltării, Elena Udrea, promite însă suplimentarea acestora, pe măsură ce vor fi vândute apartamentele din blocurile care au deja chiriaşi. Perspectivele sunt însă pesimiste: chiar dacă aceste locuinţe pot fi cumpărate din vara anului trecut, numai şapte au fost tranzacţionate. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) speră să vândă 20.000 de locuinţe ANL, pe care să obţină aproximativ 500 de milioane de euro.
Preţ standard pentru toate locuinţele ANL
Chiriaşii din locuinţele ANL pot cumpăra imobilele respective după cel puţin un an de la închirierea acestora, la un preţ standard, valabil în toate oraşele. Acesta reprezintă valoarea de înlocuire pe metru pătrat, multiplicată cu suprafaţa construită efectivă, inclusiv cotele indivize. De aici se scade amortizarea calculată de la data punerii în funcţiune a locuinţei până la data vânzării acesteia.
Valoarea de înlocuire pe metru pătrat se stabileşte anual prin ordin al ministrului. La valoarea