Copii cu trei părinţi biologici ar putea fi concepuţi peste trei ani de la finalizarea cercertărilor cu privire la moştenirea genetică a bolilor grave. Sursa: Northfoto
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din New Castle au dezvoltat embrioni umani după ce au amestecat ADN-ul de la două ovule fertilizate, printr-o tehnică despre care se spune că, în curând, va fi folosită pentru a preveni anomaliile genetice severe care, numai în Marea Britanie, afectează aproximativ 100 de copii.
Scopul cercetătorilor este acela de a corecta funcţionarea celulară - mitocondria – care poate cauza afecţiuni grave ale inimii, ale ficatului, neurologice sau musculare, prin înlocuirea celulelor afectate cu altele sănătoase, de la un embrion donat.
Astfel, un copil ar putea moşteni materialul genetic de la trei părinţi: mama şi tatăl ar furniza 99,8% din ADN-ul copilului, cu un mic aport din partea unei alte femei, donatorul mitocondrial.
Deşi specialistul în genetică Doug Turnbull, conducătorul cercetării, consideră că descoperirea ar putea preveni, peste aproximativ trei ani, afecţiunile mitocondriale, iar copiii care se vor naşte după această perioadă vor fi perfect sănătoşi, sunt încă necesare studii aprofundate în acest sens.
Bariere judiciare
În Marea Britanie, legislaţia interzice implantarea de embrioni umani obţinuţi prin această metodă, însă secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii spune că ar putea abroga interdicţia, fără a fi nevoie de un suport legislativ.
“Nu cred că avem suficiente date astfel încât să ne putem adresa secretarului de stat, dar considerăm că este momentul potrivit să demarăm discuţiile în acest sens”, a afirmat Alison Murdoch, un alt membru al echipei de cercetători citat de CNN.
Experimente cu embrioni afectaţi
Potrivit statisticilor, anual, unul din 200 de copii se