Ecologiştii trag un semnal de alarmă : circa 17 mii de specii sunt pe cale de dispariţie, iar alte aproape nouă sute fie au dispărut, fie mai există doar în captivitate. Din România au dispărut specii ca zimbrul, bourul şi chiar foca de Marea Neagră, în timp ce în Statele Unite, de exemplu, nu mai există banalii porumbei-călători. Biologul Alexandru Iftime, de la Muzeul "Grigore Antipa" spune la emisiunea "Planeta Verde", la RFI că de vină este de obicei activitatea umană.
Ecologiştii trag un semnal de alarmă : circa 17 mii de specii sunt pe cale de dispariţie, iar alte aproape nouă sute fie au dispărut, fie mai există doar în captivitate.
Din România au dispărut specii ca zimbrul, bourul şi chiar foca de Marea Neagră, în timp ce în Statele Unite, de exemplu, nu mai există banalii porumbei-călători.
Comisia Europeană a lansat recent în România o campanie de informare pe tema biodiversităţii.
Biologul Alexandru Iftime (audio), de la Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" spune la emisiunea "Planeta Verde", la RFI că de vină este de obicei activitatea umană.
"Acum câteva sute de ani aveam numeroase animale, chiar şi de talie mare, precum caii sălbatici, bourii, diverse specii de vulturi, vulturul pleşuv, vulturul negru. Toate acestea nu le mai vedem sau nu le mai vedem în România", precizează expertul.
"Există şi specii care nu mai sunt decât în captivitate, de exemplu zimbrul. Aveam zimbri în Carpaţi, iar acum nu mai avem decât exemplare captive şi acelea provenind din Polonia, deci nici măcar din stocul indigen", continuă biologul.
"Cauzele sunt legate de activitatea omului. Multe specii au dispărut odată cu dispariţia habitatului lor, de exemplu calul sălbatic. Habitatul lor a devenit câmpie cultivată şi evident animalele respective nu pot trăi în aşa ceva", explică Alexandru Iftime.
"Pentru bour şi zimbur c