Castiga cat un director de multinationala, dar ajung mai greu pe o pozitie de senioritate, au experienta in business de cel putin cinci ani, nu au studii superioare de specialitate si gresesc adesea pentru ca se cred superiori Cum ajung sa devina traineri, ce salarii primesc, cum sunt recrutati si mai ales care sunt cele mai frecvente greseli pe care le fac cei care trebuie sa formeze si sa dezvolte competente si sa-i corecteze pe angajatii care gresesc?
In profesia de trainer, una dintre cele mai ravnite din domeniul resurselor umane, o componenta esentiala o reprezinta experienta de cativa ani intr-o companie. In cadrul firmei de training Ascendis, cea mai mare de pe piata locala, cu afaceri de 3 mil. euro anul trecut, echipa actuala de traineri s-a format in urma recomandarilor facute de trainerii mai vechi, insa unul dintre criteriile obligatorii de selectie a fost experienta de business de minimum opt ani.
"Credem cu tarie ca un trainer este obligatoriu sa fi practicat meseria pe care incearca sa o antreneze. Altfel este diletant. Nu asa te numesti cand vrei sa inveti pe cineva, de exemplu, cum sa fie lider cand tu nu ai avut niciodata oameni in subordine?", spune Andrei Gosu, directorul general al Ascendis.
Inainte de a-si practica meseria, un trainer trebuie sa participe la cursuri de formare pentru a avea o baza teoretica, sa asiste un trainer cu experienta in cadrul unor cursuri, urmand ca apoi sa prezinte singur o parte din module. "Experienta ne-a aratat ca un trainer debutant, indiferent de experienta anterioara pe care o are, incepe sa devina autonom si performant dupa cel putin doi ani", spune Viorel Panaite, managing partner al companiei de training si consultanta in dezvoltare organizationala Human Invest, care a incheiat afaceri de aproximativ 800.000 de euro anul trecut.
Incep de la cateva sute de euro pe luna