S-a ridicat cortina Festivalului Internaţional Shakespeare, vineri seară, în sala Teatrului Naţional „Marin Sorescu“, în prezenţa iubitorilor de artă, dar şi a criticilor internaţionali, aducând strălucirea Constelaţiei „Hamlet“ în Cetatea Banilor.
A bătut oficial gongul care a marcat deschiderea Festivalului Internaţional Shakespeare. Evenimentul a fost deschis de directorul Naţionalului craiovean, Mircea Cornişteanu. A vorbit apoi András István Demeter, consilierul personal al ministrului culturii, care a anunţat că ministrul va fi prezent în ultima zi a Festivalului Shakespeare (4 mai). Seria discursurilor s-a încheiat cu cel al directorului fondator al festivalului, Emil Boroghină, care a citit şi mesajul transmis de maestrul Radu Beligan, preşedintele de onoare al festivalului, care nu a putut participa la eveniment.
Au sclipit apoi în Constelaţia „Hamlet“ actorii Teatrului Municipal „O.K.“ din Vilnius, Lituania, în regia lui Oskaras Korsunovas.
„În «Hamlet», Oskaras Korsunovas face cele mai puţine compromisuri. Adevărurile sunt rostite clar; este o abordare dură, explicită, sângeroasă. Nu există nici o urmă de sentimentalism, slăbiciune sau îndoială. Regizorul ştie exact de ce a ales «Hamlet» şi de ce acesta reprezintă alter ego-ul său. Este eul lui Korsunovas, viaţa lui, adăpostul iubirii sale pierdute şi teatrul său, dar reprezintă şi toate eşecurile sale, care sfârşesc mereu într-un triumf al marelui teatru, al tensiunii constante, al căutării, al sensibilităţii de a spune adevărul şi al curajului de a spune «sunt orb, ca şi voi, pentru că nu ştiu ce fac şi cum să fac»… «Hamlet» nu este o reprezentaţie istorică prin care se reînvie spiritul epocilor vechi. Faimoasa piesă a lui Shakespeare ar trebui să ne ajute să descoperim şi să exprime spiritul prezentului, mentalităţile generaţiei regizorului, pe care acesta o descrie ca pe gen