La referendumul de ieri s-au prezentat la vot doar 29% dintre cetăţeni, iar pentru validare era necesară prezenţa a jumătate plus unu. Oraşul Căzăneşti are 3.000 de cetăţeni cu drept de vot.
Doar 755 de locuitori au votat pentru schimbarea statutului, nu suficient însă pentru a produce schimbarea.
2004, de la comună la oraş
Povestea a început în urmă cu şase ani, când fostul primar, Ion Mihălteanu, a reuşit să schimbe rangul localităţii Căzăneşti, de la comună la oraş. Atunci, localnicii au primit cu entuziasm vestea, dar în timp mulţi şi-au schimbat părerea. Promisiunile în van, lipsa locurilor de muncă, impozitele şi taxele locale mult prea mari pentru buzunarul multora le-au lăsat un gust amar şi le-au schimbat negativ percepţia despre forma de organizare modernă, oraşul.
600 de semnături pentru referendum
Urmarea?! „Majoritatea cetăţenilor şi-au dorit ca localitatea să treacă la rang de comună. Au fost strânse peste 600 de semnături, şi la voinţa acestora, a trebuit să facem acest proiect de hotărâre, votat în unanimitate în şedinţa de Consiliu Local şi am ajuns la referendum”, a declarat Octavian Drăgoiu, consilier local, unul dintre iniţiatorii referendumului.
Aşa se face că, duminică, întrebarea de pe buzele locuitorilor oraşului Căzăneşti era „să rămânem oraş sau să facem un pas înapoi, spre comună?”. Uşile celor două secţii de votare din oraş au fost deschise încă de dimineaţă, de la ora opt. Până spre orele amiezii, a fost pustiu prin cabinele de vot, semn că era duminică, iar oamenii au pus pe primul loc dragostea pentru Dumnezeu şi abia apoi treburile administrative.
„E traiul scump la oraş!”
În rândul celor peste 2900 de alegători, părerile au fost, însă, împărţite. Dacă pentru unii, traiul la oraş e destul de costisitor şi păgubos, alţii sunt de părere că „obrazul subţire cu cheltuială se ţine”. @