Berlinul ar putea să se folosească de dreptul de veto, pentru a bloca planul de salvare a Greciei. Sursa: Codrin Prisecaru
George Papaconstantinou, ministrul elen al Finanţelor, a declarat că documentaţia necesară acordării împrumutului stand-by acordat ţării sale de UE şi FMI va fi gata până la începutul lunii mai, astfel încât Grecia să nu intre în incapacitate de plată. Papaconstantinou speră ca termenii acordului să fie acceptabili pentru toţi partenerii, inclusiv pentru Germania.
Aceasta, în condiţiile în care Guido Westerwelle, ministrul german de externe, a spus că statul pe care îl reprezintă nu este de accord să semneze un cec în alb pentru Grecia. Astfel, Germania ar putea să îşi exercite dreptul de veto, iar statul elen să nu primească banii promişi de UE şi FMI.
Berlinul nu a privit cu ochi buni sprijinirea Greciei de la bun început. Dacă iniţial cancelarul Angela Merkel a declarat că nu este potrivită intervenţia FMI, ulterior ea şi-a reconsiderat poziţia, însă a precizat clar că autorităţile de la Atena trebuie să ia măsuri de redresare financiară.
De asemenea, politicienii germani au sugerat guvernului grec să vândă câteva insule pentru a-şi plăti datoriile. Astăzi, preşedintele Bundesbank, Axel Weber, a criticat rolul FMI în planul de salvare a Greciei, considerând că angajamentul instituţiei financiare internaţionale de a acorda un împrumut în euro reprezintă o forţare a regulilor.
Împrumut de 45 de miliarde de euro
Potrivit declaraţiilor făcute de numeroşi oficiali, Grecia ar putea beneficia de un împrumut în valoare de 45 de miliarde de euro. Totuşi, ministrul spaniel de Finanţe, Elena Salgado spune că Fondul Monetar Internaţional (FMI), guvernul elen şi statele zonei euro vor decide în următoarele zile dacă este indicat să dezvăluie valoarea totală a ajutorului pe care Grecia îl va