O parte a societăţii civile cere o dezbatere publică privind funcţionarea Curţii Constituţionale. Discuţiile se impun, în contextul în care instanţa a lăsat recent Agenţia Naţională de Integritate fără multe dintre atribuţiile sale cele mai importante. Expertul în justiţie al Societăţii Academice din România, Laura Ştefan spune la RFI că suspiciunile care au planat asupra judecătorilor constituţionali ridică problema modului în care aceştia sunt aleşi.
O parte a societăţii civile cere o dezbatere publică privind funcţionarea Curţii Constituţionale. Discuţiile se impun, în contextul în care instanţa a lăsat recent Agenţia Naţională de Integritate fără multe dintre atribuţiile sale cele mai importante.
Expertul în justiţie al Societăţii Academice din România, Laura Ştefan (audio) spune la RFI că suspiciunile care au planat asupra judecătorilor constituţionali ridică problema modului în care aceştia sunt aleşi.
"Cred că ar trebui să ne punem întrebări serioase cu privire la Curtea Constituţională, la felul în care această instanţă funcţionează, la oamenii care fac parte din ea, situaţiile absolut nereglementate astăzi, în care judecători ai Curţii Constituţionale decid într-un caz în care se află în conflict de interese şi nimeni nu le face nimic, asta dacă ar fi să credem că într-adevăr ei sunt verificaţi în ceea ce priveşte averea şi conflictele de interese", declară ea.
"Ar trebui de asemenea să vedem ce se întâmplă atunci când procedurile nu sunt respectate, adică, de exemplu, Curtea Constituţională nu invită Agenţia Naţională de Integritate la data la care se hotărăşte soluţia finală într-un proces, iar dacă este să aplicăm raţionamentul pe care Curtea ni-l propune, ajungem să declarăm neconstituţional orice organ de control din această ţară, începând cu Fiscul şi terminând cu controlorul de tren", explică Laura Ştefan.
Presa a susţinu