Cererea Greciei pentru un ajutor financiar ar putea fi blocată la nivelul UE, unde deja Germania spune că nu va autoriza acest ajutor, fără o politică bugetară strictă, impusă de Atena, transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan.
Cererea Greciei pentru un ajutor financiar ar putea fi blocată la nivelul UE, unde deja Germania spune că nu va autoriza acest ajutor, fără o politică bugetară strictă, impusă de Atena, transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan (audio).
După mai multe luni de negocieri şi de garanţii aduse partenerilor europeni, cum că Grecia se poate descurca şi singură, cea din urmă a cerut totuşi ajutorul financiar de care se vorbea încă de anul trecut.
Un acord de principiu pentru acest ajutor există de partea UE şi de partea FMI, dar europenii trebuie să-l aprobe formal la nivel de miniştri de Finanţe, în zilele viitoare. Apoi, unele dintre ţările zonei euro ar trebui să-şi consulte Parlamentele.
Decizia ar putea fi deja blocată la prima etapă, descrisă până acum ca o formalitate, dar în cursul căreia ministrul german de Finante, Wofgang Schläube şi-ar putea impune un veto. El a indicat că fără o politică bugetară strictă a Atenei pentru următorii ani, acest acord nu va vedea lumina zilei.
"Germania are dreptul să facă aceasta, dacă estimează că zona euro este pusa în pericol", a explicat Comisia Europeană prin vocea purtătorului de cuvânt pentru Afaceri Monetare, Amedeu Alfataj Tardio.
Grecia a cerut partenerilor europeni şi FMI suma de 45 de miliarde de euro, pentru a onora scadenţele unor împrumuturi acum în lunile aprilie şi mai.
Europenii s-au angajat la cel mai înalt nivel că vor aduce un sprijin Greciei, purtându-se garanţi şi finanţatori ai unui împrumut pentru o dobândă joasă, dar au explicat opiniei publice că eventualitatea ca Grecia să ceară cu adevărat aceşti ban